De spuisluis

                     De Noordzee                    

Terug naar stekken zuidwest

 
 √  Geschikt voor beginners.
 √  Makkelijk om te water te gaan.
 χ  Stroming.
 √   Dieper dan 30 meter.
 χ  Ruime parkeergelegenheid.

Beste om te duiken:  Altijd

Het gemaal gelegen bij Dreischor is ondanks de niet al te grote parkeerplaats populair bij vele duikers en dat is eigenlijk niet zo verwonderlijk. Meestal een goed zicht en geen stroming maakt deze stek net als alle stekken langs het Grevelingenmeer bijzonder geschikt voor de beginnende duiker. Maar het is vooral de uitlaat van het gemaal zelf wat deze stek zo bijzonder maakt. Twee houten palen die tot boven het water uitsteken vormen onder water een constructie waartussen de spuipijpen van het gemaal gelegen zijn. Deze houten constructie en de spuibuizen zijn zeer rijk begroeid met sponzen, zakpijpen, hydro´dpoliepen en schelpdieren, en omdat het water meestal zeer helder is vormt het een geliefd onderwerp voor onderwaterfotograven. Maar er is natuurlijk meer dan alleen het gemaal, ook de helling die bedekt is met stenen is zeer zeker de moeite waard om te onderzoeken. Kreeften, garnalen, anemonen, donderpadden en soms een vorskwab zijn op en tussen de stenen te vinden. En wie in de holtes aan de onderzijde van de stenen kijkt vindt dikwijls poliepen van de oorkwal. Pas wel op met het verkennen van de helling want ten zuidoosten van het gemaal staan vaak fuiken, zorg dat je ruim afstand houd om te voorkomen dat je verstrikt raakt. Een aanrader is om hier eens een nachtduik te maken.

Om van en naar het water te komen is er een trap aangelegd om het over de dijk en het muurtje op de dijk gaan te vergemakkelijken. Ook is er een paadje tussen de stenen om makkelijk het water in en uit te gaan, wel moet er net als op andere stekken langs het Grevelingenmeer eerst een ondiep gedeelte worden overgestoken om dieper water te bereiken.

Zoals al gezegd is de parkeerplaats vrij beperkt wat op drukke dagen tot problemen kan leiden. Zorg dat de toegangsweg altijd vrij blijft voor paserend verkeer en hulpdiensten.

LET OP; deze stek is ook geliefd bij autokrakers

 

Vanuit Willemstad (Hellegatsplein) ga je richting Zierikzee (N59) tot de stoplichten bij Nieuwerkerk. Hier sla je rechtsaf de Stolpweg in. Blijf deze weg volgen tot het dorp Dreischor. Inmiddels is de Stolpweg over gegaan in eerst de Nieuweweg en in het dorp Dreischor de Zuiddijk. Volg nog steeds de weg tot je Dreischor weer uit gaat. Na ongeveer 600 meter kun je rechts de Zuiddijk af door de weg naar beneden te nemen. Onderaan de dijk ga je rechtsaf de Langeweg in en volgt deze tot het eind. Steek de Gaanderse┤Sweg over (links en gelijk rechtsaf) het vervolg van de Langeweg in (aan de rechterzijde is een manege) en rijdt deze weg geheel uit (duikstek Dreischor zuidlangeweg). Bij de dijk aangekomen volg je de weg naar rechts waar aan het einde het gemaal is.

 

 

Terug naar stekken zuidwest