De spuisluis

                     De Noordzee                    

Terug naar stekken zuidwest

 
 √  Geschikt voor beginners.
 √  Makkelijk om te water te gaan.
 χ   Stroming.
 √   Dieper dan 30 meter.
    Ruime parkeergelegenheid.

Beste om te duiken:  Altijd

Één van de meest populaire stekken aan het Grevelingenmeer, dat is de de Nieuwe kerkweg zeker. Vooral groepen zoeken veelal deze stek op omdat er een zeer ruime parkeergelegenheid is en omdat er een DIXIE (chemisch toilet) en cafetaria op de parkeerplaats aanwezig zijn (cafetaria gesloten in de wintermaanden). Maar ook het duikwater lokt vele naar deze stek wat eigenlijk ook niet zo vreemd is. Bijna altijd een goed zicht, de reefballs en een rij van betonen platen maken samen met het soms verrassende onderwaterleven deze stek interessant. Diersoorten die je in het Grevelingenmeer niet zult verwachten kun je hier met enige regelmaat toch tegenkomen. De oorzaak hiervan is dat de duikstek zowat recht tegenover de sluis ligt die de doorgang vormt naar de Noordzee. Wie goed zoekt bij de reefballs en kijkt tussen en onder de betonnen platen, die ooit zijn geplaatst als dijkverzwaring, vindt zeker een noordzeekrab of een ander dier dat zich normaal in stromend water ophoudt. Ga je iets dieper dan wordt de kans op steenbolken en andere soorten vis groter, maar pas op, je kunt hier tot een diepte van meer dan 30 meter afdalen, dus regelmatig je instrumenten raadplegen is een vereiste om je diepte te handhaven. Net als op veel stekken aan het Grevelingenmeer is ook op deze stek de eerste ±50m. vanuit de oever niet dieper dan 2m., dan volgt een met stenen bedekte strook die tot ongeveer 10m. diepte doorloopt en vrij steil is. Na deze strook stenen wordt de bodem minder steil en modderiger met hier en daar nog een steen die waarschijnlijk naar beneden is gerold. Het in en uit het water gaan wordt vergemakkelijkt door een trapje (trapje van Irene) waarbij je er wel op moet letten dat de afstand van de laagste trede tot de bodem groter is dan deze lijkt. De afstand van de parkeerplaats tot het water is niet echt ver, maar je moet wel een vrij hoge dijk over om het water te bereiken.

LET OP: wanneer je vanaf de parkeerplaats naar de duikstek gaat of omgekeerd moet je een drukke weg oversteken, kijk daarbij goed uit!

TIP: Maak ook eens een nachtduik op deze stek, dit heeft enkele voordelen! Minder druk dan overdag, het makkelijk te water gaan doormiddel van het trapje in vergelijking met veel andere stekken, parkeren op een overzichtelijke parkeerplaats (minder auto-inbraken).

 

Vanuit Willemstad (Hellegatsplein) ga je richting Zierikzee (N59) tot je bij de grote rotonde in Zierikzee bent. Sla hier rechtsaf de lange blokweg op (N655) richting Schuddebeurs. Na 1200 meter sla je linksaf de Heuvelsweg (N665) op richting Kerkwerve. Rijdt de Heuvelsweg helemaal uit tot de Delingsdijk (N653) en sla daar linksaf. Na 150 meter ga je rechtsaf de Ringdijk op die over gaat in de Kapelleweg en volg deze tot Looperskapelle. Hier ga je rechtsaf de Nieuwe kerkweg op en rijdt deze helemaal uit tot de Langendijk. Vlak voordat je de Langendijk bereikt ga je linksaf het parkeerterein op

 

 

Terug naar stekken zuidwest