De spuisluis

                                              De Noordzee                                             

Terug naar stekken zuidwest

 χ  Geschikt voor beginners.
 √  Makkelijk om te water te gaan.
  Stroming.
 χ   Dieper dan 30 meter.
 χ   Ruime parkeergelegenheid.

Correctie getijdentabel Zierikzee:  HW.    LW. 

Beste om te duiken: LW. 

Doordat in november 1944 op deze plaats tijdens de invasie van Walcheren (codenaam; Infatuate I en II) heftig slag is geleverd kun je deze duikstek wel bijzonder noemen. Deze duiklocatie is dan ook letterlijk gevormd door de gevechten die hier plaatsvonden en door de voorbereiding voor die gevechten. Wanneer je boven vanaf de dijk goed naar de duiklocatie kijkt kun je nog zien dat er eigenlijk een stuk dijk van meer dan100 meter ontbreekt. Met weinig fantasie kun je de noordelijke hoek van de dijk doortrekken naar het uitsteeksel van de dijk dat aan de zuidelijke kant van het strand te zien is. Deze op 3 oktober 1944 verwoeste zeedijk had ten doel om samen met enkele andere dijkdoorbraken Walcheren blank te zetten en zo de Duitse verdediging vleugellam te maken. Van de verwoeste zeedijk zijn onderwater nu alleen nog de brokstukken te vinden die nu uitbundig begroeit zijn met zeeanjelieren en dodemansduim. Verder kun je hier nog een bunker vinden die net als de verwoeste dijk zeer rijk met allerlei organisme is begroeid. Met laagwater steekt er zelfs een deel van deze bunker boven het oppervlak uit. Ook zijn hier o.a. nog een geschutskoepel, tankversperringen, een groot anker  en enkele wrakken van landingvoertuigen en tanks te vinden maar verwacht daar niet te veel van. Op wat schroot en een enkele rupsband van een tank na is er eigenlijk niet veel meer van over. Ook wordt er hier nog regelmatig munitie gevonden, en eigenlijk zouden we het niet hoeven te zeggen maar blijf hier vanaf!

Voor meer informatie over de gevechten bij Westkapelle klik hier

Het onderwaterleven dat op en tussen al die overblijfselen is te vinden zou je uitbundig kunnen noemen. Vanaf het voorjaar tot en met het najaar zijn hier steenbolken en harders te vinden en in de late wintermaanden kun je hier zelfs snotolfen aantreffen. Ook zeekatten kun je in de periode dat deze inktvissen hun eieren afzetten hier tegenkomen. Verder zul je veel soorten krabben kunnen aantreffen zoals de noordzeekrab en de fluwelen zwemkrab en grote zeekreeften die zich verschuilen tussen de stenen van de oude zeedijk en onder het schroot. Alle objecten die je hier vind  zijn bedekt met vele verschillende sessiele soorten zoals anemonen, kokerwormen, schelpdieren en sponzen. Tussen al deze levensvormen leven weer allerlei kleine soorten zoals slakken en garnalen die tussen de uitbundige begroeiing bijna niet opvallen.

Duiken op deze stek is door de zeer sterke en verraderlijke stroming alleen voor de zeer ervaren duiker weggelegd. En met die stroming laat ook het zicht op deze locatie vaak te wensen over wat het duiken er hier niet makkelijker op maakt . Tijdens de duik moet je dan ook goed oppassen dat je jezelf niet verwond of je uitrusting niet beschadigt aan stukken uitstekend metaal dat zeer scherp kan zijn. Mocht het zicht zeer beperkt zijn breek dan de duik onmiddellijk af en  verlaat het water. Door de sterke stroming is het aan te raden om op de kentering tijdens laagwater te duiken. De diepte die je met laagwater kunt bereiken is niet meer dan 7 meter, dit is bij de oude zeedijk. Ga niet voorbij de overblijfselen van die dijk want daar wordt de stroming meestal zeer sterk en heb je grote kans om in de direct achter de oude zeedijk gelegen vaargeul terecht te komen.

 
 

 

Terug naar stekken zuidwest