De spuisluis

                                  De Noordzee                                  

Terug naar stekken zuidwest

 χ   Geschikt voor beginners.
 χ   Makkelijk om te water te gaan.
    Stroming.
 χ   Dieper dan 30 meter.
   Ruime parkeergelegenheid.

Correctie getijdentabel Zierikzee:  HW. -0:50   LW. -0:25

Beste om te duiken: 2 tot 4 uur na LW.

Wil je een duik maken die bijna altijd wel iets verrassendst met zich meebrengt, ga dan eens driften tussen de Noordbout en de Zuidbout. Ponen, naaktslakken, platvis en grote zeenaalden worden tijdens deze duik dan ook dikwijls gezien op de zandbodem die tussen de beide bouten te vinden is. Zeer zeker een duik die de moeite waard is maar wel enige organisatie, duikervaring en uithoudingsvermogen vereist. Om deze duik te maken moet je allereerst de getijdentabellen raadplegen om een datum en tijd te kunnen plannen en er moet gezorgd worden voor het logistieke gedeelte van de duik dat heel anders is als bij de meeste andere duiken die je maakt. Omdat er bij de Noordbout te water wordt gegaan en de duik eindigt bij de Zuidbout moet je zorgen dat je vervoer van de Noordbout bij de Zuidbout komt. Hierdoor is het bijna altijd noodzakelijk om iemand die niet duikt mee te nemen die daar voor zorgt. Wat ervaring betreft is het belangrijk dat je het kompas vertrouwd en dat je met sterke stroming kunt omgaan, het is een driftduik dus er moet een stevige stroming zijn om de grote afstand te overbruggen. Een goede conditie is belangrijk omdat het een zeer lange duik is en zeker wanneer je vanaf de kant duikt de wandeling van en naar de parkeerplaats zeer vermoeiend kan zijn. Voldoe je hier allemaal aan dan houdt niets je meer tegen om deze bij ons hoog aangeschreven duik te maken.

Enkele tips;

 
  • Plan de duik op of rond springtijdagen om een zo sterk mogelijke stroming te hebben.
  • Plan de duik zoŽn 2 uur na de kentering van laag naar hoog water.
  • Zorg voor voldoende perslucht in je tank (de duik duurt ongeveer 60 min. op een diepte groter dan  10 meter).
  • Overweeg om met NITROX te duiken
  • Denk goed na hoe je de autoŽs gaat verplaatsen.
  • Zorg dat je alle materialen die je tijdens de duik nodig hebt uit de auto haalt voor deze verplaatst wordt, dit voorkomt veel ellende.
  • Rust even uit na de lange wandeling voor je aan de duik begint.
  • Snorkel eerst in zuidwestelijke richting om in dieper water af te kunnen dalen.
  • Wanneer er een harde stroming is kun je er voor kiezen om met je hoofd in de stroming te driften (achterstevoren) zodat je niet hoeft om te draaien wanneer je iets ziet.
 

Vanuit Willemstad (Hellegatsplein) ga je over de Rijksweg N59 in de richting van Zierikzee tot de stoplichten bij Nieuwerkerk. Ga bij de stoplichten linksaf de middenweg op en rijdt deze helemaal uit tot de rampertsedijk (let op bij de splitsing houdt hier rechts aan). Ga aan het eind rechtsaf de ramertsedijk op en rijdt ook deze geheel uit tot boven op de dijk. Dit is de oostersteijnweg/zuiddijk ga rechtsaf de zuiddijk op en volg deze tot je linksaf kunt (bij het gemaal) en doe dit ook. Je bevind jezelf dan op de weg van de buitenlandse pers met aan de linkerkant van de weg camping en restaurant de vier bannen en het watersnoodmuseum. Blijf deze weg volgen  waarbij de duikstek de zuidbout wordt gepasseerd. Op ongeveer 1 kilometer voorbij de zuidbout maak je een soort S-bocht waar je in de tweede bocht linksaf de parkeerplaats van de noordbout opdraait.

 

 

Terug naar stekken zuidwest