De spuisluis

                                  De Noordzee                                  

Terug naar stekken zuidwest

 √  Geschikt voor beginners.
 √  Makkelijk om te water te gaan.
 χ   Stroming.
 χ   Dieper dan 30 meter.
   Ruime parkeergelegenheid.

Correctie getijdentabel Zierikzee:  HW.    LW. 

  Beste om te duiken: HW. dit in verband dat deze stek vrij omdiep is, maar LW. is ook goed mogelijk.

Al ligt deze duikstek verder landinwaarts dan alle andere stekken langs de Zeeuwse wateren, toch kun je ook hier nog een zeer rijke onderwater flora en fauna aantreffen, al is hier meestal alles wel wat kleiner van formaat. In en net onder de getijdenzone zijn vele soorten wieren te vinden zoals het Japans bessenwier, breed darmwier en boompjeswier waartussen zich allerlei organisme schuil houdt. Wie goed zoekt vindt verschillende soorten garnalen maar ook naaktslakken, zeenaalden en botervisjes worden vaak gevonden. Op de zandbodem zijn vooral platvissen te vinden al zijn het tegenwoordig veelal de kleinere exemplaren die gezien worden. En rond het oefenplatform dat op ongeveer 10 meter diepte is te vinden zijn tijdens de zomermaanden regelmatig steenbolken waar te nemen. Dit platform is vooral aan de zijkanten prachtig begroeid met doorschijnende zakpijpen en zeeanjelieren waartussen hooiwagenkrabben en garnalen zich weer verschuilen.

Nachtduiken en dan vooral in de nazomer kunnen hier tot verassende ontmoetingen leiden. Vaak zul je dan jonge zeekatten kunnen vinden maar ook pijlinktvis en dwerginktvis zijn geen uitzondering om hier tegen te komen. Op de bodem lopen tijdens een nachtduik meestal wel enkele tientallen kreeften rond op zoek naar voedsel. Soms kun je ze dan ook betrappen wanneer ze aan het eten zijn. Verder worden hier meestal meer platvissen gezien tijdens het nachtduiken dan tijdens de duiken overdag.

Ook al zijn er bij de oesterdam getijden, toch zul je geen echt voelbare stroming aantreffen waardoor deze duikstek voor elk niveau van duikopleiding toegankelijk is. Vooral voor beginnende duikers die hun grenzen van het zoete water en het Grevelingenmeer naar de Oosterschelde willen verleggen is deze stek een zeer goede kennismaking met deze zeearm. Maar ook voor de gevorderde duiker heeft deze stek voldoende te bieden om een keer te bezoeken.. Ook is deze duikplaats bij uitstek geschikt om een clubduik te organiseren.

Wanneer je van de vrij ruime parkeerplaats de dijk over gaat sta je meteen bij het water zodat een lange wandeling je bespaart blijft. En ook het te water gaan is vrij eenvoudig door de trap die hier in 2007 is aangelegd, maar vooral bij hoog water moet je toch nog oppassen dat je niet struikelt over de op de bodem verspreid liggende stenen. Zelfs voor personen in een rolstoel is het zeer goed mogelijk om met een beetje hulp hier te duiken

           

 

 

 

Terug naar stekken zuidwest