De spuisluis

                                  De Noordzee                                  

Terug naar stekken zuidwest

 χ  Geschikt voor beginners.
 √  Makkelijk om te water te gaan.
  Stroming.
 √  Dieper dan 30 meter.
 χ   Ruime parkeergelegenheid.

Correctie getijdentabel Zierikzee:  HW. -0:35   LW. -0:10

Beste om te duiken:  HW. & LW. 

De zoetersbout is één van de duikstekken in de Oosterschelde waar je niet echt met de getijden rekening hoeft te houden. Alleen wanneer je jezelf buiten de bescherming van de zoetersbout waagt kom je in de soms zeer sterke stroming terecht, maar in de luwte van de bout kan altijd worden gedoken. Hierdoor is deze niet al te grote duikstek bij veel duikers populair wat soms tot grote drukte kan leiden. Om bij het water te komen hoef je eigenlijk alleen de dijk over te gaan. Boven op de dijk zie je de zoetersbout recht voor je het Zijpe insteken. Aan de oostzijde van de bout is een paadje tussen de stenen door, zodat hier gemakkelijk te water kan worden gegaan. Blokkeer deze doorgang niet zodat andere duikers niet belemmerd worden bij het in en uit het water gaan. Na de stenen volgt eigenlijk meteen de helling die vrij steil de diepte ingaat en zeer mooi begroeid is met sponzen, anemonen en zakpijpen. Tijdens het zwemmen langs deze helling is de kans groot op ontmoetingen met zeebaarzen of diklipharders en in de nawinter zelfs snotolfen. Al met al dus een mooie duikstek om zeker een keer te bezoeken

Waarschuwing

Omdat deze duikstek aan het Zijpe is gelegen komt het (beroeps)scheepvaartverkeer hier dicht langs de kust gevaren. Daarom is het maken van diepe duiken hier gevaarlijk omdat je meteen in de vaargeul zit. Een vrije opstijging vanuit de diepte is hier ten strengste verboden. Dus wanneer je wat dieper bent geraakt zul je altijd langs de bodem moeten opstijgen tot je ongeveer een diepte van 15 meter hebt bereikt alwaar je veilig je opstijging kunt maken.

 

Vanuit Willemstad (Hellegatsplein) ga je over de Rijksweg N59 in de richting van Zierikzee. Wanneer je de sluis bij Bruinisse bent aangekomen moet je doorrijden tot de rotonde en deze 3 kwart nemen in de richting van Bruinisse. Je bevindt jezelf nu op de Rijksstraatweg die je blijft volgen tot de eerste kruising. Bij deze kruising ga je rechtsaf de langeweg op en volg deze tot de eerste weg naar links. Dit is de Zijpseweg die je moet inslaan en geheel tot het eind moet uitrijden. Aan het eind bij de T-splitsing met de Zuidweg staat een schakelhuisje van het elektriciteitsnet alwaar je kunt parkeren. Houdt hierbij de toegang tot akkers vrij om problemen met de boeren te vermijden. Om de duikstek te bereiken moet je door de poort in de afrastering en de dijk over. Sluit de poort altijd omdat er schapen op de dijk kunnen lopen.

 

 

Terug naar stekken zuidwest