De spuisluis

                                  De Noordzee                                  

Terug naar stekken zuidwest

 χ  Geschikt voor beginners.
 √  Makkelijk om te water te gaan.
  Stroming.
 √  Dieper dan 30 meter.
 χ   Ruime parkeergelegenheid.

Correctie getijdentabel Zierikzee:  HW. -0:35   LW. -0:10

Beste om te duiken:  HW.

Hoewel een vrij grote afstand gelopen moet worden om de instapplaats van deze duikstek te bereiken is de zuidbout, en dan vooral in de zomermaanden, zeer populair bij Nederlandse, Belgische en Duitse duikers. En omdat duiken hier alleen tijdens de kentering mogelijk is kan dit tot grote drukte leiden. Daar komt nog bij dat wanneer het warm is het naast de zuidbout gelegen strandje vele badgasten naar deze plaats lokt wat weer tot gevolg heeft dat de vrij ruime parkeerplaats toch vaak overvol is. Door dit strandje is de zuidbout wel een ideale duikstek om met de gehele familie te bezoeken. Het zwemwater bij het strandje is doordat het aan de binnenzijde van de zuidbout ligt vrij van stroming en niet al te diep dus ideaal voor kinderen. Aan de buitenzijde van de zuidbout ligt het duikgebied waarvan de helling snel de diepte in gaat tot meer dan 40 meter. Het te water gaan gebeurd afhankelijk van de stroming aan het einde van de zuidbout of in de bocht die de strekdam ongeveer halverwege maakt. De bedoeling van deze duikstek is om ongeveer een half uur voor de kentering te water te gaan en je met de stroming langs de bout te laten drijven en waanneer de kentering de stroming heeft doen draaien je weer terug drift tot de plaats waar je te water bent gegaan. Zorg dat het eerste deel van de duik dieper is dan het tweede en let er vooral op dat je de zuidbout niet voorbij gaat om problemen te voorkomen. Het onderwaterleven is op deze stek uitbundig te noemen met zeebaarzen en harders die dikwijls langs de met stenen verzwaarde strekdam zwemmen. Maar ook kreeften, vele garnalen, verschillende soorten platvis, zeenaalden, zeenaaktslakken, anemonen en de vele krabben maken het geheel compleet. Van het wrakje dat bijna geheel in de strekdam is verdwenen  is eigenlijk niets meer te herkennen (voor1994 was er nog een reling te zien) en wordt vaak verwisseld met het uitstekende betonijzer van de brokstukken van een caisson. Pas hier voor op, want dit betonijzer kan scherpe punten hebben waaraan je jezelf kunt verwonden of je uitrusting kunt beschadigen. Het diepste punt ligt ten zuiden van het einde van de strekdam en wordt gevormd door een schuurput die een diepte bereikt van meer dan 40 meter.

Ook nachtduiken zijn soms spectaculair op deze duikstek maar zorg er dan wel voor dat je met een lamp de plaats aangeeft waar je het water moet verlaten. De lamp maakt het mogelijk dat wanneer je aan de oppervlakte komt je jezelf kunt oriŽnteren wat in het donker anders vrijwel onmogelijk is.

Vanuit Willemstad (Hellegatsplein) ga je over de Rijksweg N59 in de richting van Zierikzee tot de stoplichten bij Nieuwerkerk. Ga bij de stoplichten linksaf de middenweg op en rijdt deze helemaal uit tot de rampertsedijk (let op bij de splitsing houdt hier rechts aan). Ga aan het eind rechtsaf de ramertsedijk op en rijdt ook deze geheel uit tot boven op de dijk. Dit is de oostersteijnweg/zuiddijk ga rechtsaf de zuiddijk op en volg deze tot je linksaf kunt (bij het gemaal) en doe dit ook. Je bevind jezelf dan op de weg van de buitenlandse pers met aan de linkerkant van de weg camping en restaurant de vier bannen en het watersnoodmuseum. Blijf deze weg volgen tot ongeveer 700 meter voorbij het watersnoodmuseum waar bovenop de dijk de parkeerplaats van duikstek de zuidbout is.

 

 

Terug naar stekken zuidwest